✓ Flexibel ✓ Klantentevredenheid ✓ Kostenbesparing ✓ Kwaliteit +31(0)575474731 of +31 (0)85 060 6869
info@simhuis.nl
Met toegang tot de grootste NB-Iot-, LTE-M-, 4G- en snelste 5G-netwerken, kan een samenwerking met Simhuis u een voorsprong op de concurrentie geven en u helpen uw winstgevendheid te vergroten.
IPSec en OpenVPN zijn beide protocollen voor het beveiligen van datatransmissie via een Virtual Private Network (VPN).
Ze werken allebei op de internetlaag, en hoewel vaak wordt aangenomen dat je slechts één van beide kunt gebruiken, kunnen ze in sommige toepassingen, zoals het Internet of Things (IoT), elkaar aanvullen.
OpenVPN is een zeer configureerbare open-source oplossing, terwijl het Internet Security Protocol (IPSec) wordt gedefinieerd door de Internet Engineering Task Force (IETF). Elk protocol is het meest geschikt voor specifieke omstandigheden, dus het is de moeite waard om te begrijpen hoe ze werken. Afhankelijk van je situatie heb je mogelijk weinig keuze tussen deze oplossingen.
Hoe meer verspreid uw apparaten of medewerkers zijn en hoe waardevoller uw gegevens, des te belangrijker het wordt om gegevensoverdracht te versleutelen en te beveiligen. Apparaten en gebruikers moeten toegang hebben tot netwerkbronnen zonder hackers een kans te geven.
Hier komen IPSec en OpenVPN om de hoek kijken. Deze protocolpakketten zijn twee van de meest gebruikte oplossingen voor het opzetten van een VPN. Binnen IoT is OpenVPN een ideale keuze voor het mogelijk maken van externe toegang tot IoT-apparaten, bijvoorbeeld wanneer een support engineer met een laptopverbinding moet maken met een apparaat in het veld. IPSec daarentegen versleutelt veilig de gegevens van een IoT-apparaat en biedt toegang vanuit een applicatie.
In dit artikel onderzoeken we beide oplossingen en hun verschillen. Laten we beginnen met een overzicht van wat deze protocollen doen: het creëren van een VPN.
IPSec vs. OpenVPN
Een Virtual Private Network (VPN) stelt geautoriseerde gebruikers en apparaten in staat om veilig toegang te krijgen tot bedrijfsmiddelen via openbare of privé-netwerken. Een VPN creëert een versleutelde tunnel tussen netwerken, waardoor buitenstaanders het verkeer niet kunnen zien.
Vergelijk het met het verzenden van pakketten: een VPN is alsof uw koerier uw pakket in een afgesloten doos stopt met een ander label erop, en alleen de beoogde ontvanger heeft de sleutel. Dit maakt het moeilijker voor anderen om toegang te krijgen tot de inhoud.
Bijvoorbeeld: als een medewerker vanuit huis of een café via een VPN-toegang krijgt tot bedrijfsapplicaties, kunnen buren, huisgenoten of andere cafébezoekers niet zien wat deze medewerker doet of gegevens onderscheppen.
In IoT hebben bedrijven vaak duizenden verbonden apparaten die verspreid over verschillende netwerken moeten communiceren. Operators hebben ook vaak toegang nodig tot individuele apparaten om problemen op te lossen of updates door te voeren. Een VPN zorgt ervoor dat deze IoT-implementaties veilig kunnen communiceren met toepassingen en infrastructuur, waar ze zich ook bevinden. Omdat veel IoT-apparaten niet krachtig genoeg zijn om zelf encryptie aan te bieden, gebruiken bedrijven vaak een IoT-gateway die verbinding maakt met een VPN.
IPSec (Internet Security Protocol) omvat drie protocollen voor het beveiligen van netwerkcommunicatie:
IPSec biedt twee modi:
OpenVPN is een open-source protocol dat UDP of TCP kan gebruiken voor gegevensoverdracht. Het biedt standaard 256-bits encryptie, maar kan worden geconfigureerd voor 128-bits encryptie. Dankzij zijn open-source karakter wordt OpenVPN voortdurend verbeterd door een wereldwijde gemeenschap.
Binnen IoT werkt OpenVPN als een on-demand point-to-point VPN, waarbij gebruikers zich moeten authentiseren via een gebruikersnaam, wachtwoord of token. Het protocol creëert een versleutelde tunnel tussen specifieke IP-adressen en apparaten.
Hoewel beide protocollen geschikte VPN-oplossingen zijn, wordt OpenVPN vaak beschouwd als veiliger en flexibeler. IPSec is ideaal als "always on" site-to-site oplossing, met name voor het beveiligen van on-premises bronnen. Voor IoT kan het echter moeilijker zijn om in het veld te implementeren.
OpenVPN is dankzij zijn on-demand point-to-point karakter uitermate geschikt voor het troubleshooten van apparaten, ongeacht waar ze zich bevinden.
Kortom: Voor IoT-implementaties hangt de keuze tussen IPSec en OpenVPN af van de specifieke behoeften. Beide bieden robuuste beveiligingsmogelijkheden, maar hun toepassingen verschillen aanzienlijk.
Simhuis heeft professionals in huis die sinds 1994 ervaring hebben met mobiele telecom en sinds 2009 ervaring in Industriële automatisering (IoT, M2M, Data communicatie)! Wij kunnen u hierdoor perfect ondersteunen in elke vraag, waar ook ter wereld!
Doetinchemseweg 59
7007 CB Doetinchem
+31 (0)575 474731
+31 (0)6 19521839
info@simhuis.nl
KVK-nummer: 86235966
BTW-nummer: NL863904877B01
Online zijn we 24/7 geopend, het hele jaar door. Voor fysieke openingstijden waarop wij persoonlijk te bereiken zijn:
Maandag 08:00 - 18:00
Dinsdag 08:00 - 18:00
Woensdag 08:00 - 18:00
Donderdag 08:00 - 18:00
Vrijdag 08:00 - 18:00
Zaterdag 08:00 - 18:00
Zondag gesloten
De waardering van www.simhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.